NOUL COD RUTIER! Modificari legate de folosirea telefonului mobil

28-11-2019

Dupa cum stim, in octombrie 2019 a intrat in vigoare o noua ordonanta de urgenta ce reglementeaza codul rutier si care ii afecteaza, in special, pe cei care utilizeaza in timpul condusului, dispozitivele mobile.

Cea mai mare noutate in materie de amenzi o reprezinta cea in cazul folosirii telefoanelor sau dispozitivelor mobile la volan. Astfel, conform legii, “tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video” este aspru sanctionata, cu amenda intre 870 si 1160 lei, sau 6-8 puncte de amenda, se arata in textul legii.

Practic, soferii nu au voie sa atinga in timpul condusului dispozitivele mobile, totusi acestia pot utiliza mobilele in momentul cand sunt “trasi pe dreapta”, in locuri special amenajate, sau pot utiliza navigatia cu ajutorul pasagerului din dreapta.